27 Kasım 2010 Cumartesi

Güz Okumalarım

BOZKIRIN SIRRI
TÜRK PEYGAMBER
Ahmet Turgut

arka kapak:
Üç bin yıl önce Bozkırdaki yarı-göçerler henüz 'Türk' adıyla bilinmezken doğdular...
Erkek;
'Çadırı tutan ana direk' olması için 'Öktem' diye çağrılırdı.
'Yüz yirmi dört bin Peygamber'den biriydi o...
İkizi;
Müjdelenen 'Yoldaş'ın eşi ve 'sırrın anası'ydı.
Tarihçiler onu 'Aşena' diye andı...

UFUKLARIN SULTANI
FATİH SULTAN MEHMET
Mustafa Armağan

arka kapak:
Bosna'nın fethinden önce, Mayıs 1463'de tebdil-i kıyafet ederek bir derviş kılığında Fransisken rahibi Fra Angel Zuizdovic'le görüştüğü söylenen Fatih'in portresi herşeyi açıklıyor. Bu görüşmeden, bildiğimiz meşhur ahidname çıkmıştır. Hani şu, 'Hiç kimse ne Hristiyanlara, ne de kiliselerine dokunmayacak, kaçanlara özgürlük ve güvenlikleri verilecek, geri dönebilecekler ve manastırlarında, hakimiyetim altındaki topraklarda yaşayabilecekler' diyen ve bugün Fonitsa'daki manastırda saklanan altın değerindeki ferman...
Fatih'in gayesi, insanlığın yüzünü Doğu'ya veya Batı'ya çevirmek değildi. Önemli olan, insanlığın yüzünü yerlerin ve göklerin yüce yaratıcısına çevirmekti. Onun görevi, toprağı gübrelemek, çapalamak ve aşılamak, velhasıl zemini hazırlamaktı. Ama bunun için de uygun bir toprağın olması gerekiyordu ve fetih tam da bunu sağlıyordu.

alıntı:
Kitabta daha önce duymadığım bana ilginç gelen birşey: 1443 yılında, Mola Gürani'den ders alan Şehzade Mehmet'in yanında üç kişi daha varmış. Bunlardan biri, Arnavutların ünlü asi beyi Aleksandr Kastriyota, müslüman deyişiyle İskender Beğ. Babasının rahat durması için rehin alınıp ıslah edilmek üzere saraya gönderilmiş. Diğer iki talebe ise Eflak Voyvodası Vlad Tepeş'in çocuk yaştaki iki oğlu: Büyük olanı, sonradan Kazıklı Voyvoda olarak tarihe geçen Drakula romanına konu olan V. Vlad ile yüzünün ve kalbinin temizliği ile 'Güzel' sıfatıyla anılan ve ileriki yıllarda 'Dergh-ı Ali mülazımları arasına giren küçük kardeş Radul. Kazıklı Voyvada nam-ı diğer Drakula meğer Fatih'in bir dönem sınıf arkadaşıymış.


  
ÇELİK ÇEKİRDEK
TÜRKİYE'DE DERİN DEVLETİN TARİHİ
ÖZEL EK: HANİFİ AVCI OPERASYONUNUN PERDE ARKASI
Şamil Tayyar

arka kapak:
Aynı aklın ürünü, aynı merkezden yönetilen ve asırlara yayılan yüzlerce örgüt, küçüklü büyüklü binlerce operasyon, onbinlerce aktör... Kökleri Nizamülmülk'e dayanan, yüzyıllar içinde sızmalar sonucu kabuk değiştiren, sonunda dalları Ergenekon'u sarmalayan aypının tarihi: Çelik Çekirdek.
  • Selimiye Kışlası asırlarca hangi ekibin merkezi olarak kullanıldı?
  • Mason Locaları ile Ergenekon Operasyonu arasındaki ilişki ne?
  • Enver Paşa hükümetini darbe ile indirme teklifini Atatürk'e kimler götürdü?
  • Türkiye'yi Osmanlı'dan koparan, Cumhuriyet'in ilanı mı Lozan'ın imzalanması mı?
  • Cumhuriyet'i Osmanlı Derin Devleti mi kurdu?
  • İsmet İnönü, Mustafa Kemal'i nasıl tasfiye etti?
  • Adnan Menderes'in kendisini idama sürükleyen ilk iki hamlesi neydi?
  • Erkan Mumcu ve Mehmet Ağar'ı hangi general ikna etti?
  • İstihbarat Dairesi, AK Parti hakkındaki kaptma davasına nasıl delil üretti?
  • Hanefi Avcı'nın 13 yıl önceki açıklamaları aldatmaca mıydı? Susurluk'u perdelemeye mi çalıştı? Aslında O, bilinenin aksine Mehmet Ağar'ın adamı mı?
  • Captagon Operasyonu Kilim'de tutuklanan Abdülkadir Ekicioğlu, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan'ı yakan Habib Kanat'la Hanefi Avcı arasında nasıl bir ilişki olduğunu öne sürdü?
  • Hanefi Avcı, AK Parti Operasyonu'nda nasıl bir rol üstlendi? Eski İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Namal'la Eskişehir'de neden buluştu? İstanbul'da hangi MİT görevlisi ile neler görüştü? Adlarına telefon aldığı öğrenciler kim?


BEATRİCE'TEN SONRA BİRİNCİ YÜZYIL
Amin Maalouf

arka kapak:
Dünya bir felakete doğru dolu dizgin koşuyor. Kötüye kullanılan bilim insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Yeni doğan çocuklar büyük oranda erkek, çünkü ''oğlan'' olsun istiyordu herkes. Buyrun, bilim dilekleri yerine getirdi sonunda.

alıntılar:
  • Işık nasıl gölgeyi büyütürse, iletişim araçları da bilinçsizliği öyle yaygınlaştırıyor; ışıldak ne kadar güçlüyse, gölge de o kadar koyu oluyor.
  • Gelecek tamamıyla şimdinin içinde barınır ama maskelenmiş, şifrelenmiştir ve düzensizdir.
  • Yirmi yılda kırk sağlam kitap okursan, ama adam gibi okursan, dünyaya korkmadan bakabilirsin.
  • Bu kadar çok gazete, radyo ve televizyon varken insan sonsuz sayıda farklı düşünce duyacağını sanıyor. Sonra tam tersi olduğunu fark ediyor: Bu sözcüklerin gücü, o an egemen olan düşünceyi, başka sesleri duyulmaz hale getirecek kadar abartmaktan başka işe yaramıyor.
  • Yaşamın öbür ucuna geçmeden önce herkes için iyi bir düşüşün gerekli olduğuna inandım sonunda.
  • Denize bir şişe bırakıldığında, elbette biri bulsun istenir; ama şişeyle birlikte yüzülmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder