ROMA


Aşk Çeşmesi (Fontana di Trevi)

İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulu başkent Roma, 4 milyonun üzerinde nüfusu ile İtalya'nın en büyük şehri. Avrupa şehirciliğinin bir klasiği olan bir nehir etrafına, Tiber Nehri etrafına kurulu. Fakat nehri merkez almamış binaların arka yüzleri nehre bakıyor gibi, bir çok şehrin aksine nehir arka planda kalmış. Efsaneye göre Roma kenti, dişi kurt tarafından emzirilerek büyütülen Romulus ve Romus tarafından kuruldu. Roma adını bu iki kardeşten aldı. 2700 yıl önce kurulan şehir Hristiyanlığın yayılmasıyla bu dinin merkezi oldu. 1870 yılında ise birleşik İtalya'nın başkenti oldu. Aurelianus Duvarı ile çevrelenen Roma kent merkezi tamamen tarihi binalardan oluşuyor.


Roma'nın çevresine kurulduğu Tiber Nehri.

Elbette hakkıyla gezebilmek için aylar gerekir ama Roma'yı gördüm - gezdim diyebilmeniz için en az 3 gün ayırmalısınız. Kent merkezini yürüyerek gezmenizi öneririm. Yüzölçümlerini bilmiyorum ama kent merkezi İstanbul tarihi yarımadadan (bir adı kaldı 'tarihi' yarımadanın) daha büyük değil. 
Bir harita edinerek (hep Turizm Ofislerinin beleş haritalarını daha güzel ve kullanışlı bulmuşumdur) gezeceğiniz yerleri işaretledikten sonra kalacağınız zaman dilimine göre öncelikleri seçip rotalar oluşturabilirsiniz. Mutlaka izlenmesi gereken rota ise: Vatikan San Pietro Bazilikası'ndan başlayıp (sabah erken başlamanızı öneririm, yarım gününüzü alır) Sant' Angelo Kalesi'ne gidin. Sant' Angelo Köprüsünden nehri geçerek Navona Meydanı ve hemen yanındaki Pantheon'u ziyaret ederek Aşk Çeşmesi (Fontana di Trevi)'nden geçip Spagna (İspanyol) Merdivenleri'nde noktalayın.


Vatikan San Pietro Meydanı, San Pietro Bazilikası'ndan çıkarken
 
Sant' Angelo Kalesi  İS 2. yy'da İmparator Hadrianus tarafından yaptırıldı. Bir yeraltı geçidiyle Vatikan'a bağlıdır. Altında zindanlar bulunan kalenin tepesinde 18. yy'dan itibaren Başmelek Mikail'in dev heykeli bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet'in oğlu Cem Sultan sürgün hayatının bir bölümünü burada geçirmiş.
 
Navona Meydanı (Piazza Navona) Roma'nın en hareketli meydanlarından Navona, şeklini Roma yarış pistinden almıştır. İS 86'da Domitianus Stadyumu'nun yerine inşa edilen oval meydanı üç çeşme süsler. Çeşmelerin en ünlüsü 1651'de Bernini'nin tasarladığı dikili taşa sahip ortadaki Fontana dei Fiumi'dir. Dünyanın dört büyük nehrini dört devle temsil etmiştir. Meydanın karşısı genç azize Agnes'e adanmış Sant' Agnese in Agone Kilisesi, güneyi ise Braschi Roma Müzesi'dir.

Tüm tanrıların tapınağı anlamına gelen Pantheon İÖ 25'de inşa edilmiş İS 120'de Hadrianus tarafından tekrar yapılan pagan tapınağıdır. 609'dan sonra kilise olarak hizmet veren yapı ortaçağda savunma amaçlı kullanılmış. Yapının aydınlatılması tepesindeki delikle sağlanıyor. Raffaello gibi bir çok ünlü de burada gömülüdür. Ayasofya inşa edilene kadar en büyük kubbeli yapıymış.


İspanyol Meydanı (Piazza di Spagna) Romalılarla turistlerin buluşma yeri. Meydan asıl ününü Francesco De Sanctis'in 1726'da yaptığı İspanyol Merdivenleri'nden alır. Yapıldığı dönemde 138 basamak ile en fazla basamaklı merdivenmiş. Meydan 16. yy'da hacıların Vatikan'a kolayca ulaşmalarını sağlamak için kurulmuş. Meydanın ortasında Barcaccia (Eski Tekne) Çeşmesi bulunuyor. Merdivenlerin tam karşısındaki cadde olan Via Condotti ünlü moda markalarının mağazalarına ev sahipliği yapıyor.

Kolezyum (Colosseo) ve Forum yarım gününüzü alır. Kolezyum'a yürürken caddenin duvarlarında Roma'nın zaman içinde nasıl büyüdüğünü yüzyıl yüzyıl gözteren haritalar görürsünüz. Şehrin merkezinde Kolezyum gibi heybetli bir yapıyla karşılaşmak şaşırtıcı. Asıl adı Flavianus Amfitiyatro olan Kolezyum, İÖ 72'de Vespasianus tarafından yapımına başlandı ve İS 80'de Titus döneminde tamamlandı. 50 bin kişilik arenada İmparatorlar Roma halkını eğlendirmek için elbet biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Kolezyum, yapımında kullanılan taraverterlerin sökülüp San Pietro Kilisesi'nin inşasında kullanılması yüzünden büyük hasara uğramış.






Kolezyum'un içden görünümü. Arenanın zemini, üzerine kum dökülmüş tahta bir zemin ve hemen altındaki bölmeler ise gladyatörlerin tutulduğu hücre ve koridorlar
Kolezyum ve  Constantinus Takı . İS 315'de Contantinus'un kazandığı bir zaferin anısına dikilen kemerin üzerindeki heykellerin çoğu eski anıtlardan alınmıştır.

Tapınak ve bazilika kalıntılarından oluşan Forum antik Roma'nın siyaset, ticaret ve hukuk merkezidir. Meraklısı için Forum'u gezmek çok vakit alabilecek bir yer olsa da bizim için bir yürüyüş zamanıydı. Forum'a da Kolezyum için aldığınız biletle giriliyor.

Roma'nın en gözde dinlenme yerlerinden Villa Borges ve parktaki Borghese Galerisi'ne de uğramanızı öneririm. Roma'da çeşmelerden su içilebiliyor, hem suları serin de. Roma pizzası diğer bölgelerden daha ince. Roma dondurması tadmadan dönmeyin. Özellikle çeşit çeşit meyveli dondurmaları harikaydı.



Roma dondurması yemeden ayrılmayın

Venedik Meydanı (Piazza Venezia)
 

Vatikan



Katolikliğin merkezi olan Vatikan dünyanın nüfus ve yüzölçümü bakımından en küçük ülkesidir. Yüzölçümü 440 bin metrekare, nüfusu ise yaklaşık 950 kişidir. Mutlak Monarşi ile yönetilir. Devlet başkanı Papa ölene kadar görevde kalıyor ve sözleri yasa hükmündedir. Papa hem deblet başkanı hem de Katolik mezhebin ruhani lideridir. Roma'nın ortasında etrafı duvarlarla çevrili Vatikan, Papalık ile İtalya arasında 1929'da imzalanan Laterano Antlaşması ile kuruldu. Bayrağı ve milli marşı olan Vatikan'ın 90 İsviçreli muhafızdan oluşan geleneksel üniformalı küçük bir ordusu da var.
Vatikan'a giriş ücretsiz. Arkadaşların isteksizlikleri sonucu Vatikan Müzesi'ni gezemedim ama sizler mutlaka gezin. Müzelerin yer aldığı binalar Rönesans dönemindeki papalar için inşa edilen saraylardır.
Roma İmparatoru Constantinus'un zamanında yapılmaya başlanan bazilika İS 349'da 125 yıllık sürede tamamlanabildi. San Pietro Katolikliğin merkezi kabul edilir. Hristiyanlığın en büyük kilisesi olan San Pietro aynı anda 60 bin kişi barındırabiliyor ve 212m uzunluğundadır. Kubbesine 330 basamakla çıkılabiliyor. Buradan Vatikan ve Roma manzarası nefes kesici. Kubbeye çıkış 5 euro, yolun bir bölümünü asansör ile çıkacaksan 8 euro.

San Pietro Bazilikasına giriş sırası. San Pietro Bazilikasına giriş ücretsiz. Vatikan'ı ziyarete gelen Hristiyan çoğunluk da benim gibi, turistti. Hacı olma, dini bir görev yerine getirme ya da amacı görmedim. Kısa şort, açık omuzlu kıyafet ya da dekolte ile giriş yasaktı. Bu durumlar için bazilikanın önünde panço benzeri bir örtü dağıtılıyordu.

Vatikan ordusunun İsviçreli muhafızları



İnşasında büyük ustaların imzasını taşıyan San Pietro Bazilikası'nın kubbesi Michelangelo'nun tasarımıdır. Kubbenin en yüksek noktası 136.5 metredir.

San Pietro Bazilikası'nın kubbesindeyiz. Bazilikaya kubbeden bakış. Birazdan kubbenin üstüne çıkıp Vatikan ile birlikte Roma'yı izleyeceğiz.
 
San Pietro Bazilikası'nın kubbesinden San Pietro Meydanı ile ilerinsinde Sant' Angelo Kalesi ve Tiber Nehri. San Pietro Meydanı 1656-1667 yılları arasında Bernini tarafından düzenlendi. Meydanın ortasında İS 37'de Mısır'dan getirilen 25m yükseklikteki dikilitaş ile iki yanında ikiz çeşmeler var.




Ve...

ROMA HATIRASI

2 yorum:

  1. Teşekkürler Özkan; acıktım, gözlerim karardı, yoruldum, midem sallanıyor, McDonalds'dan başka yerde yemem, bu ne biçim Pizza, Migros'un pizzası bile bundan daha güzel, Maraş'ın dondurması buna 5 basar gibi serzenişlerimize rağmen bize rehberlik ettiğin için...

    YanıtlaSil
  2. :) benim için büyük bir keyifti. Oradaki yemeklerin tatları sonradan ortaya çıkıyormuş :)

    YanıtlaSil