7 Haziran 2011 Salı

Bilim Müzesi


3 yorum:

  1. AĞUSTOS 2011 BİLİM VE TEKNİK DERGİSİNDE

    Bilim merkezleri bilim ve teknolojiye karşı merakı tetikleyen, keşfetmeye, öğrenmeye davet eden, okul dışı bir ortamda halkla bilimi buluşturarak toplumda bilim ve teknoloji kültürünün oluşmasına ve gelişmesine olanak sağlayan mekanlar olarak tanımlanıyor.

    Türkiye’de Bilim Merkezleri:
    Feza Gürsey Bilim Merkezi
    İTÜ Bilim Merkezi
    Gaziantep Bilim Merkezi
    ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi
    Ödemiş Deneme ve Bilim Merkezi
    Şişli Belediyesi Bilim Merkezi
    İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
    MTA Doğa Tarihi Müzesi ve Enerji Parkı
    4-12 yaş grubu çocuklara Bahçeşehir Koleji Çocuk Bilim Müzesi

    Dünyada Bilim Merkezleri
    ASTC (Association of Science and Technology Centers – Bilim ve Teknoloji Merkezleri Birliği) verilerine göre 2009 yılı itibariyle dünyada 2402 bilim merkezi var.
    1225’i Asya’da (750’si Çin, 475’i Japonya)
    350’si ABD’de
    30’u Kanada’da
    144’ü Avustralya’da
    27’si Orta Doğu’da
    Güney Amerika’da 234
    Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 22

    • Dünyadaki bazı bilim merkezlerinin üniversite kütüphaneleri kadar zengin kütüphanelerinin olmasının yanında, bilim müzesi geçmişine sahip merkezlerde üniversite çevrelerine ve arştırmacılara açık arşivlerde var.
    • Toplumda bilim kültürünün gelişmesine katkı sağlayan bilim merkezleri bilim iletişimi konusunda hayli başarılı. Bilim merkezlerinde doğa bilimlerinde kullanılan yeni teknolojilerin beraberinde getirdiği sosyal ve etik sorunların işlendiği sergiler görmek de mümkün.
    • Bilim merkezlerinde okul müfredatıyla ilişkilendirilerek çok çeşitli konularda eleştirel düşünmeyi geliştirmeye yönelik atölye çalışmaları, takım çalışması, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştiren eğitim programları, yatılı programlar ve kamplar gibi pek çok etkinlik düzenleniyor.
    • Dünyadaki bilim merkezlerinde kalabalık okul ve ziyaretçi gruplarının girişi sırasını bekleyebileceği yüksek tavanlı giriş salonları, deney setlerinin, bilimsel CD’lerin, kitap ve oyuncakların, ziyaret edilen bilim merkezine özgü hatıra eşyaların satıldığı hediyelik eşya satan dükkanlar, kafeler ve dinlenme köşeleri de bulunur.
    • Başarılı bilim merkezlerinin diğer bir özelliği bünyelerinde üretim ve tasarım birimlerinin olması. Bilim merkezleri bu sayede yeni sergiler tasarlayıp üretebiliyor, kuruluşlarından beri sergiledikleri sabit sergilerin yanı sıra 3 ila 6 aylık dönemlerde yenilenen geçici sergiler ekleyerek canlılıklarını devam ettiriyor, sonrasında da bu sergilerini dünyadaki diğer bilim merkezlerine kiralayarak ek gelir elde ediyorlar.

    YanıtlaSil
  2. İspaya Valencia'daki The City of Arts and Sciences (Bilim ve Sanat Şehri), litfen bir göz atın:
    http://www.spanish-living.com/palaces-museums-galleries-spain/city-arts-and-science-valencia

    YanıtlaSil
  3. Türkiye'nin gerçek anlamda ilk Bilim Müzesi 2013'te tamamlanması planlanan Konya Bilim Merkezi:
    http://www.kbm.org.tr/

    YanıtlaSil