BELGRAD

Bu geziden sonra İstanbul'da olup da haftasonu Belgrad'a gitmemiş olmayı anlayamam artık. Sırplar da çok sıcak insanlar, Türklere artı bir sevgilerinin olduğunu da düşünmeye başladım.

Kalemegdan yani Kalemeydan, tarihi merkez. Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği yer görünüyor.

Kalemegdan'da surlardan Sava ve Tuna'yı izlemek...
Kalemegdan, Mora Fatihi Damat Ali Paşa Türbesi

Kalemegdan

Sırbistan'da Türk olduğumu pek göstermek istemiyordum, buna biraz çekiniyordum. Ama konuşurken söylediğimiz yerlerde de oldukça sıcak karşılandık.

Sırbistan'ın bağımsızlığını sembolize eden Victor Anıtı ile Kalemegdan'dan Novi Beograd'a bakış. Novi Beograd denilen yeni yapılaşmaların olduğu bölge diğer çoğu Avrupa şehrinde olduğu gibi tarihi bölgenin dışında kurulmuş.

Aziz Sava Katedrali ya da Sırpçasıyla Hram Svetog Save.  Daha önce gördüğüm fotoğraflarında camiye çok benziyor olmasından Osmanlılardan kalma bir camiden kiliseye dönüştürülmüş sanmıştım. Ama tamamen yeni bir yapı, hatta inşatı daha tamamlanmamış.

Çocukla her tramvay ya da otobüse bindiğimizde daha içeri adımımızı attığımız anda bir kaç sandalye bize yer vermek için boşalıyordu. Gençler de, yaşlılar da yer verme konusunda aynı acelecilikteydi. Belgrad'a gitmeden önce (artık fazlaca rastlanmayan) çocuklu kişiye yer verme özelliğinin bize ait bir güzellik olduğunu sanıyordum.

Ada Ciganlija'ya geçiyoruz. Plajları, futboldan golfe bir çok spor dalının yapıldığı çok sayıda sahaları, bisiklet yolları ile harika bir şehir parkı alanı. Güneşlenenler, bisiklete binenler, patenliler, spor yapanlar...

Ada Ciganlija'da bisiklet kiralayıp tur atmayı ihmal etmeyin.

Şehir parklarından birisi de Sava Nehri'nde bir ada olan Ada Ciganlija. Nehir kıyısı plaj olarak düzenlenmiş, bir çok spor ekinliği için sahalar var ve bu sahalar dolu. İstanbul'un yarısı kadar nüfusa sahip Sırbistan'ın spora düşkün ve bu anlamda imkanlarla da donatılmış halkının bir çok yetenekli sporcu çıkarmasına şaşırmamak gerekir.


Zemun bölgesinde yürüyüş ve sahilde mola olmazsa olmazlardan

Zemun'da Kula Sbinjanin Janka kulesinin yanından Belgrad'a bakış

Kula Sbinjanin, Zemun

Knez Mihailova, her daim canlı ve hareketli. Belgrad'ın İstiklal'i diyebiliriz

Knez Mihaliova'da Sırp yeni yetmeler yürüyüş yapıp Justin Bieber'i Sırbistan'a istiyorlar.


Trg Republike (Cumhuriyet Meydanı)
Bohem 'Skardarlija Caddesi' akşam canlı müzik sunulan kafe ve restoranları ile görülesi yerlerden.


Skardarlija Sokak
Skadarlija sokakta kafeler akşam çökünce canlı müziğe başlıyor
Belgrad dışındaki güney Sırbistan 1459'da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlıya bağlanmış. Belgrad ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1521'de Osmanlı'ya bağlanmış ve 1878 yılına kadar da Osmanlı egemenliğinde kalıyor. Bu uzun süreli Osmanlı egemenliği ise görüntüde yok. Şehirde Osmanlıya ait çok az yapı kalmış. Lisanda Türkçe'den kelimelere rastlanılıyor.

Belgrad'da bir tatlıcı vitrini

Sırbistan Parlemantosu

Tasmajdan (Taş Meydan). Burası bir park, free wifi, çocuk oyun alanları, St. Mark's Kilisesi (Crkva Svetog Marka)

Nikola Tesla Müzesi, Tesla ve oğlum ile hatıra fotoğrafı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder