9 Kasım 2010 Salı

En Sevdiğiniz 5 Kitap

Twitterdan takip ettiğim Elif Şafak'ın gönderdiği bir link, sevdiğiniz beş kitabı tanıttığınız bir site. Elif Şafak gibi 5 kitap seçmeye çalıştım ben de. Aslında çok fazla kitap okumamıştım bunu tekrar hatırladım, her ne kadar çok okuduğum bilinse de. Yada bizde kitap okumak bile “çok okuyor” grubuna dahil edilmen için yeterli veya bunun için 40-50 kitap barındıran bir kitaplık sahibi olman... Yaşamının her yılına bir kitap düşüyor olması bile çok kitap okuduğunu gösteriyor buralarda…
En sevdiğim beş kitap? Dostoyeski her listede olmalıymış gibi geliyor nedense. Dostoyevski'den "Karamazov Kardeşler".
Ken Kesey'in "Guguk Kuşu" aslında yaşadığım/yaşadığımız hayata ne kadarda yakın bir roman. Deliler hastanesinde değilim belki ama, bir şekilde normal sayılman yada kimsenin seni rahatsız etmemesi veya bir topluluk yaşamında yer alman için istemediğimiz, arzulamadığımız şeyleri yapıp duruyoruz. Daha kötü bir durum oluşmaması için önümüze sürülmüş bu yaşamı yaşamayı tercih ediyoruz. Sevmediğimiz işler, bize bir şey kazandırmayan ama bizden istenen şeyler. Tersini denediğinde delisindir artık ve herkes senin bu yeni konumuna karşı birleşiyor sanki. Herşeye rağmen denediğin için teşekkürler Mcmurphy, bir kaç kez okunacak bir roman.
Kitaplarda  yaşanan öyküler ne kadar sıkıntılı, zor, tehlikeli olursa olsun mutlu sonla bitmeleri en çok hoşuma giden durum sanırım, J. R. R. Tolkien'in masalı "Yüzüklerin Efendisi" .
Richard Feyman, harika bir adam, müthiş bir fizikçi, hiç olamadığım kadar da esprili, hem kafasına buyruk yaşadığını da söyleyebiliriz. Sanırım onun gibi olmak isterdim. R. P. Feynman “Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman” kitabını anmadan olmazdı.
5. kitaba mı geldik? Don Kişot? Küçük Prens? Günümüzde yaşayan yazarlardan olmaz mı, Amin Maalouf'dan, Elif Şafak'tan? Belki sadece bir tarih kitabı yada bir atlas. Beşincide biraz zorlandık gibi, bir şiir kitabı olsun bu da, Sezai Karakoç “Şiirler - monna rosa”.
Meraklısına sitenin linki: http://fivebooks.com/interviews/elif-shafak-on-turkey

1 yorum:

  1. Düşündüm de şöylesi daha iyi:
    1.Dostoyevski, Karamazov Kardeşler
    2.Antoine de Saint-Exupery, Küçük Prens
    3.Miguel de Cervantes, Don Quijote
    4.Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü
    5.Ken Kesey, Guguk Kuşu

    YanıtlaSil