7 Aralık 2010 Salı

Ders Kitapları Üzerine

Ders kitapları eğitim öğretimde, özellikle üniversite giriş sınavına hazırlıkda pek kulanılmıyor (hatta hiç). Pek çok öğrenci eğer bir ödevi yoksa ders kitaplarının yüzünü bile açmıyor. Zaten açmamalıda. Malesef sınav hazırlık kitapları esas kitaplar gibi görülüyor. Şu aralar konuşulan ünivesite sınavlarının kaldırılması da sorunun bir çözümü olmayacaktır. Sorun ders kitaplarının yetersiz ve amaca uygun olmamasıdır.
Yabancı ders kitapları taranarak, üniversiteye gidecek bir öğrenciden beklentiler neler sorusunun cevabı düşünülerek, kağıt kalitesi baskısı ile gerçek anlamıyla esas kaynak oluşturulmalıdır. Gerekirse bir süre yabancı ders kitaplarının birebir çeviriside kullanılabilir. Piyasada konu anlatımları ile başırılı bulunan yayınları hazırlayan komisyonlarla iş birliği de yapılmalıdır.
Ücretsiz dert kitabı
Kitabı ücretsiz dağıtmanın mantığı eğitimin mecburi olması mı? Mecbur olduğumuz bir çok şeye para ödüyoruz, buna da ödeyebiliriz. Bence kitapla ilgili daha ciddi şeylere yoğunlaşmalı, çözümler aramalıyız. Öğrencilerin bir çoğu kitaba ücretini vererek alabilecek durumdadır. O halde bu ücreti ödesin, bu konuda sıkıntı yaşayacak veli milli eğitim müdürlükleri veya muhtarlıklara dilekçe ile müracat edip kendi beyanı esas kabul edilerek kitabı ücretsiz temin edebilir/edebilmelidir. Ücretini ödeyip alan öğrencinin payı ise daha iyi bir kitap için harcanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder