28 Şubat 2011 Pazartesi

Kış Okumalarım

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ
Ahmet Hamdi Tanpınar

Daha önce bu kitaptan ayrı bir başlık altında bahsetmiştim. Neden klasikler arasında değil onu merak ediyorum asıl. Kim belirliyor bu dünya klasikleri listesini hakkaten?..


FİRARPEREST
Elif Şafak


Elif Şafak'ın farklı farklı konulara dair denemelerinden oluşan bir kitap.

arka kapak:
İnsan ki eşrefi mahlukattır, içindeki semavi özü keşfetmekle yükümlüdür. Çıkacaksın yollara, kendine doğru git gidebildiğin kadar. Keşif boynumuzun borcudur. Kendimizi keşfetmek, aşkı keşfetmek, dünyayı keşfetmek, ötekini keşfetmek...
(...)
Çakılı kalmamak sırf alışkanlıklardan ötürü demir attığın koylara. Çıkmak oaralardan, geçmek dalgakıranların beri tarafına, bilmediğin memleketlere varmak, tatmadığın yemekler yemek, sözlerini anlamadığın şarkılarla içlenmek, risk almak, dağılmak ve parçalanmak ve hasret çekmek buram buram, gurbetin tadına bakmak ve kendini yabancının gözünden görmek, şaşırmak yeniden, şaşırmak bir çocuk gibi dünyanın hallerine, çeşitliliğine, güzelliğine, acımasızlıklarına... şaşırmak ölene kadar... şaşırma kabiliyetini hiç yitirmemek... budur son tahlilde Ademoğullarına, Havvakızlarına kendilerini keşfettiren serüven.



MANZARADAN PARÇALAR
Orhan Pamuk


Orhan Pamuk'a karşı mesafeliydim hep, iyiki bir romanına başlamadan önce bu kitabı tercih ettim. Kitapta en çok edebiyata dair olan kısımlar beni mutlu etti.

arka kapak:
Orhan Pamuk bu yeni kitabında, çocukluğundan başlayarak hayatından, yaşadıklarından bütün içtenliğiyle söz ediyor. Yazarın babasının ölümü, siyasi dertleri, futbol oynarken ya da romanlarını yazarken hissettikleri, tıpkı annnesinin sigara böreği yapışı, yaz gecesi bir sivri sineğin hareketleri ve Boğaz gemileri hakkındaki gözlemleri gibi büyük bir manzaranın parçası olarak dikkatle işleniyor. Pamuk İstanbul'dan, Adalar'dan, New York'tan, Venedik ya da Kalküta'dan söz ederken yaptığı gibi, kendi suçluluk duygularından, rüyalarından, eski berberlerden ya da çocukluğunda sokaklarda atıştırdığı şeylerden de bütün daikkatiyle hikayeler çıkarıyor. Konu ister Binbir Gece Masalları, ister Dostoyevski'nin romanları, ister eski ressamlar, ister Selimiye Camii olsun, Pamuk gözlemlerini, duygularını sıralarken akılda sevdiğimiz bir hikayecinin tanıdık ve unutulmaz sesi kalıyor.


SOĞUK KAZI
Birhan Keskin

alıntı:
Bir taşın üstüne oturup uzun uzun bakışımız bundan
Evlerimiz sokağımızda bizim üst üste yığılmış, öyle yakınız!
Biliriz yan yana sokulmak bu dünyadaki yoksulluğumuzdan.
Kimine dünya gerek, dünyaya kazzık gerek, çakmak gerek!
Biz dünyada cevize sığdık nasılsa gideceğiz diye burdan.


*

Yağmurda karda doluda iki kere sev beni,
Alt üst edilmiş cümleyim ben senin elinde
 

OSMANLILAR
Halil İnalcık

arka kapak:
Bu kitabı okuyanlar umuyoruz ki, Osmanlı Devlet-i 'Aliyye'sinin (İmparatorluğunun) ortaya çıkışı ve gelişimi, fetih yöntemleri, devlet sistemi ve nihayet ezeli rakibi Hristiyan Avrupa ile ilişkileri üzerine altmış yıla varan araştırmalarımın genel çizgisini bulacaktır.

*
Türkiye'nin AB üyeliği yolunda Fransa ile yaşadığı kriz pek gündemde olduğundan tembelliğime karşı direnerek bununla ilgili kitaptan bir kaç alıntı yapacağım:
Fransa kralının Sultan Süleyman'a mektubundan,

...Ey yedi iklimin padişahı, dünyanın sığınağı yiğitlik membaı, ey şahım! Benim halimden haberdar ol ve bu gönlü yaralıya lütuf merhamedini gönder. Senin gibi bir dünya hükümdarı yok. Başka hükümdarlar senin kapında ancak kapıcı olabilirler. Sen şaha ben bütün gönlüm ile itaat eyledim... 
bu ilk mektuba cevap verilmemiş ardından gelen ikinciye cevaben Hayrettin Paşa'ya 100 pare gemi ile França padişahının yardımına gitmesini kararlaştırıldı.

Mukedes Liga'ya karşı Osmanlı-Fransız ittifakı artık Haçlılar döneminin son bulmuş olduğunu gösteriyordu.

Kaputan-i Derya Barbaros Hayrettin Paşa, Marsilya'da görkemli bir merasimle karşılandı. Onun şehre geleceğini duyan halk uzak yerlerden koşup gelmiş, bu efsane korsanı yakından görmek için sabırsızlanıyordu.

Osmanlı donanmasının Toulon şehrinde kışlamasına karar verildi. François, aynı zamanda Osmanlı donanmasının erzak ihtiyacının ve tayfaya maaşlarının Fransa tarafından karşılanacağına söz vermişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder