24 Kasım 2012 Cumartesi

Milli Eğitim Bakanı Olsam ...

@tivitogretmen in #MEBakanıOlsam etiketi ile başlayan tivitleri

  • Çok para gerektiren ama bi işe yaramayacak projelerim olurdu. Örneğin tüm öğrencilere dokunmatik cep telefonu dağıtırdım
  • Eşit işe eşit ücret! Bence öğretmenler çok para alıyor. Günde 5 saat çalışan öğretmen ile 8 saat çalışan memur aynı olur mu?
  • Yetişkinler işlerine 8-9 da başlıyor olsa da, 10-12 yaşındaki çocukları 06.30da okulda toplardım. Ağaç yaşken ezilir
  • Deneyimli sınıf öğretmenlerini bedene,matematiğe; mesela fizikçileri(özellikle yüksek lisanslı) sınıf öğretmenliğine verirdim
  • Bazı dershane yöneticilerinin dediği gibi 'Bi kamyon öğretmen dökerim buraya'. İki yeme bakar...
@tivitogretmen, ideal öğretmen alım yöntemi olan KPSS sınavına İngilizce yeterliliği de ekleyin tam olsun. Sonra da bakanlık KPSS dershanelerini kapatıp internetten sınava hazırlık kursu da verir :)

13 Kasım 2012 Salı

Eski bir Yahudi öyküsünde geçen bir çelişki:

Oğluna olabilecek en iyi eğitimi vermek isteyen tanrıtanımaz bir baba onu Cizvitlerin okuluna gönderir; çocuk, kökenlerine karşın, din dersine girmek zorundadır ve bu derslerde kendisine Katolik Teslis dogması öğretilir; eve döndüğünde, babasına gerçekten "üç tanrı" mı var, diye sorar. Babası kaşlarını çatar:
"Oğlum bak beni iyi dinle! Sadece tek bir Tanrı var ve biz ona inanmıyoruz!"

5 Kasım 2012 Pazartesi

Tarihçilerin Piri: Halil İnalcık

Üç sene kaldı... 100 yaşını iple çekiyorum. İçimde hâlâ çalışma azmi var çünkü. Dua edin de 100 yaşından sonrasını da göreyim… Benim hayatım kitaplarımı yazmak ve tamamlamak üzerine kurulu. Bunları bitirmeden ölmek istemiyorum. Tezgâhın üstünde dört kitap çalışmam var, yüzde 80’i bitti sayılır.

Kültür sahibi olmak isteyen insanlar, İngilizce, Fransızca kelimeler kullanıyor. Buna şiddetle karşıyım. Bu, Türk kültürü ve diline ihanettir. Münevver görünmek için yabancı kelimeler bol bol kullanılıyor. Geçenlerde bir bakanı dinledim. Bir saatte 30 tane yabancı kelime kullandı. Bu züppelik Tanzimat ile başladı. Ömer Seyfeddin, Refik Halid gibi isimlerin Türkçesini devam ettiremedik

İlimle uğraşmanın verdiği bir zihin açıklığı var. Herkes böyle söylüyor. 97 yaşındayım ama hâlâ bunamadım. Onun dışında erken yatıp erken kalkıyorum. Şaşıracaksınız ama uyku saatim 22.00. Sabah 06.00’da uyanıyorum. Kahvaltıda, doktorlar tarif ederken kullanıyorlar ya, kibrit kutusu kadar beyaz peynir yiyorum. Zeytin ve zeytinyağı soframdan eksik olmuyor. Domates, salatalık, bir de yumurta oluyor. Yumurta Tanrı’nın bir mucizesidir. Bağırsakları yumuşak tutmak için incir, kayısı yiyorum. Yanında da sütlü kahve içiyorum. Kırk sene önce sigarayı bıraktım.