19 Ağustos 2012 Pazar

Bir Japon Bir Türk ve Harput

Geçmiş gün...
Güneş tutulmasını Elazığ'dan seyredebilmek için gelen Japon kardeşimiz hakkında...

Teleskoplar kurulup güneş tutulması anı bekleniyor. Dağ taş insandı, acayip kalabalıktı. Gün ortasında havanın kararıp yıldızların görünmesinin ardından, eski kavim ve toplulukların neden güneş tutulmasından bu kadar tırstığını anladım. Tırsıyorsun hacı
Harput tarihi MÖ 2000'lere dayanan yerleşim birimi, eski Elazığ. Bir dönem Osmanlı'da eyalet merkezliği de var. Kayalık, geniş bir tepede kurulu Harput, daha sonra Elazığ adıyla Harput'un eteklerinde fay hattının geçtiği tarım arazisi olan ovaya taşınıyor. Günümüzde ise Harput, kalan tarihi mirası da dökülmekte olan revaçta bir mezarlık bölgesi durumundadır.

Gelelim hikayemize, ayrıntıları geçip sonuç bölümüne geçiyorum. Harput'u dolaştıktan sonra, Japon bizim Elazığlıya sizin adette 'ölüleri sağlama alıp dirileri çürüğe koymak mı var?' diyor.

Kimbilir tüm memleketi dolaşsa daha ne sonuçlar, vecizeler çıkarırdı. Mesela dereleri doldurur sonra oralara konut inşaa edip seller oluşturur seyrederiz. Otoyol inşaatı kolay ve ucuz olsun diye tüm sahili yağmalayabiliriz. 'Sit alanı', 'endemik tür', 'insanlığın tarih mirası' bize çok şey ifade etmez; bir çok farklı yoldan elde edebileceğimiz elektrik için 60 ila 100 yıllık barajlarla hepsini göz kırpmadan suya gömebiliriz. Yol inşaatlarımızı mümkün oldukça tarihi bir eserin, sarayın, caminin üzerinden geçirmeye çalışırız vs vs

1 yorum:

  1. :)) Hocam ben Japonlarla gayet samimi olmuştum anneannemlerin olduğu yere yerleşmişlerdi.Hatta yemeğe bile davet ettik :)).Harika insanlıkları var bizim Türklerden daha samimilerdi.Amerikalılarda vardı onlar da gariplerdi.Japonlar candır.:))

    YanıtlaSil