19 Ağustos 2012 Pazar

Bir Japon Bir Türk ve Harput

Geçmiş gün...
Güneş tutulmasını Elazığ'dan seyredebilmek için gelen Japon kardeşimiz hakkında...

8 Ağustos 2012 Çarşamba

Prof. Dr. Engin Işıksal




Bu akşam arkadaşlarla sohbet ederken Engin hocayla bir hatıramı paylaştım, gülümsedik. 2004'de Yüksek Lisanstan mezun olduktan sonra kendisiyle hiç iletişime geçmedim. Zaman zaman aramak ya da ziyaretine gitmek istedim. Ne yazık ki hiç yapmadım. Bir sebebi yok ama hiç aramamıştım işte. Önceleri şimdi arayıp ne diyeceğim," nasılsınız hocam" bu kadar mı? Sonra bir şeyler sorup fikir almak istediğimde de hiç arayıp sormadım şimdi danışmak nereden çıktı, olmuştu.  Bu akşam iletişime geçme merakımı ise yenemedim. Şimdi nerede acaba diye google'a Engin Işıksal yazdığım da,

"

Fizik profesörü Engin Işıksal'ı kaybettik CNNTurk.com

www.cnnturk.com › Güncel KonularTitanik
6 Ağu 2008 – İsviçre'deki CERN Araştırma Merkezi'nin "Atlas Deneyi" projesi kapsamında çalışan Prof. Dr. Engin Işıksal vefat etti.

4 yıl önce vefat etmiş... Hep olumlu hatırladım kendisini... Engin hoca ile nasıl başlamıştım hatırlamıyorum ama MÜ'de ondan başka biriyle çalışmak istemezdim, şanslıydım. Gerçek bir fizikçi, harika bir insan, örnek bir hocaydı.

Allah rahmet etsin...

Prof. Dr. Engin Işıksal (1959-2008)
Eskişehir'de 1959 yılında doğan Prof. Dr. Engin Işıksal, lisans ve yüksek lisansını Almanya'da tamamladıktan sonra İsviçre'de doktora yaptı. 2001 yılından bugüne kadar MÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı Başkanlığı yapan Işıksal'ın yazıları uluslararası dergilerde yayımlandı.

Işıksal, öğrencilerine "Elektrik ve Manyetizma, Kuantum Teorisi, Nükleer Fizik, Yüksek Matematik III, Difrensiyel Denklemler, Rölativistik Kuantum Teorisi, Genel Rölativite, Elementar Parçacıklar ve Modern Fizik Eğitimi" dersleri veriyordu.

TÜBİTAK ve DPT desteğiyle ODTÜ'lü bilim adamları ile CMS dedektörünün bazı parçalarının Türkiye'de üretimi konusunda çalışan Işıksal, Isparta'da düşen uçakta bulunan ve hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın da içerisinde yer aldığı European Organization for Nuclear Research'deki (CERN) "Atlas Deneyi"nde de görevliydi.
 

Uludağ Sözlük' de "engin ışıksal" maddesi http://www.uludagsozluk.com/k/engin-isiksal/