15 Haziran 2011 Çarşamba

2011 Seçimlerinde Batman

Görevli öğretmen arkadaşların anlattığına göre büyük olmasa da bazı sıkıntılar yaşanmış. Özellikle okuma yazma bilmeyenlerle birlikte kabine girmek istemeleri, seçimde görevli kişilerin bunlara yardım etmelerine güvensizlik sebebiyle itiraz etmeleri gün boyunca sıkıntı oluşturmuş. Zaman zaman okuma bilen kişiler bilmiyorum diyip yardımcı olan görevlilerin istedikleri yere (bağımsız adaya) oy kullanıp kullanmadıklarını da sınıyorlarmış. Öğretmenlerin eleştirilerinden birisi de "kendi okulumuzda görev yaparak, kendi velimizle karşı karşıya gelmiş olmamız hiç hoş değildi". Okulumun bulunduğu mahalleden BDP bağımsız adayı Ayla Akat Ata'ya 2550 civarı, AKP'ye 850 civarı, diğer partilere ise 110 oy çıkmış. Batman merkez'de oyların BDP lehine büyük fark olduğu bir kaç mahalleden biri. Seçimde galip geldiklerini anladıklarında oy çuvalları okuldan çıkarken bir grup zılgıt atıp sevinç gösterisi yapmış. Hatta çuvalları valiliğe götüren araca bir grupta eskortluk etmiş, aman çuvalların başına bişey gelmesin.
Güven meselesinde biraz sıkıntı var sanırım. Bir dönem tasarruflu ampül dağıtılmış (hani kaçak kullanıyorlar hiç değilse az harcansın diye olmalı), köylerde birçok kimse bunları kırmış. Devlet bunlara dinleme cihazı yerleştirmiştir diye.

Yaşlı bir adamı gelini ve kızı zorla oy kullanmaya getirmişler, okuması yok diye de yanında bulunmak için tartışmışlar. Adam görevli öğretmene, "Kızım ben bir Allah'ı bilirim. Oy falan vermek istemiyorum, zorla tutup getirdiler bunlar beni" diye ayaküstü dert de yanmış.

Batman Seçim Sonuçları
BDP'nin bağımsız adayları: % 51.84
AKP %36.91
CHP (Faris Özdemir) % 6.55

Seçim yasaklarına da pek uymamış olan BDP'nin oylarında önceki seçimlere göre düşme var. Bunda Faris Özdemir'in de bir etkisi olabilir. Seçimden önce Faris Özdemir isminden dolayı CHP'nin 1 vekil çıkaracağını söyleyen bir çok kişi yanıldı. Bakan Mehmet Şimşek'in birinci sıra adayı olduğu AKP'nin BDP'den fazla oy aldığı yerler Gerçüş, Hasankeyf ve Sason.

7 Haziran 2011 Salı

Bilim Müzesi